“Van het vmbo naar de opleiding tot verpleegkundig specialist!”

Angelique Hin gaat in opleiding tot Verpleegkundig specialist

Angelique begint in september met de opleiding

Jezelf steeds verder specialiseren? Angelique doet het. Ze begon als mbo-verpleegkundige, rondde daarna haar hbo-v af en begint in september aan de opleiding tot verpleegkundig specialist. “Van deze opleiding heb ik jarenlang gedroomd.”

Naam: Angelique Hin
Leeftijd: 26
Gekozen specialisatie: verpleegkundig specialist

“Ik heb inmiddels verschillende opleidingen achter de rug, maar wil mijn grenzen blijven verleggen. Ook van collega’s hoor ik vaak dat zij zien dat ik steeds verder wil groeien. Dit is ook één van de belangrijkste redenen geweest om bij TalentCare in dienst te gaan.

In mijn eerste periode bij TalentCare heb ik in de ouderenzorg gewerkt. Mijn manager bij TalentCare adviseerde mij om breder te kijken dan de ouderenzorg alleen, bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg. Deze richting was nog nooit bij mij opgekomen, dus ik moest er even over nadenken. Is deze doelgroep wel iets voor mij?”

Veel zelfstudie

“Uiteindelijk besloot ik om het gewoon te proberen. Ik liep een middag mee met een verpleegkundig specialist van een grote instelling voor mensen met een beperking. Meteen was ik om. Het werk is inhoudelijk enorm uitdagend. Begin dit jaar heb ik de overstap gemaakt naar de gehandicaptenzorg en het wordt iedere dag leuker.

“Ik wil niet de hele week alleen aan het bed staan”

In het begin merkte ik wel dat mijn kennis over bepaalde syndromen achterbleef. Die worden namelijk lang niet allemaal behandeld tijdens de opleiding. Natuurlijk hoef je niet alles uit het blote hoofd op te sommen, maar ik had weinig parate kennis op dat vlak. Het kost tijd en energie om de stof eigen te maken, maar ik krijg er ook veel energie van. Ik was er dan ook vrij snel uit: de opleiding tot verpleegkundig specialist wordt mijn volgende stap. Want hoe leuk ik het vak van verpleegkundige ook vind, ik wil niet de hele week alleen aan het bed staan.”

De regie nemen

“In september start ik bij Hogeschool InHolland de Master of Advanced Nursing Practice. Tijdens de opleiding ga ik één dag naar school, één dag praktijkleren en heb ik een zelfstudiedag. De andere twee dagen werk ik bij de instelling waar ik nu al werk.

De studiegids heb ik volledig uitgeplozen. Alles wat ik ga leren, lijkt me interessant. Van lichamelijk onderzoek doen om een diagnose te stellen, tot het uitwerken van de verdere behandeling. Maar ook de medicatie voorschrijven en dit evalueren.

Als ik ben afgestudeerd als verpleegkundig specialist mag ik straks de regie nemen in de behandeling van een cliënt. Ik neem dan taken over van de arts en voer zelf eenvoudige medische behandelingen uit. Bij de instelling waar ik nu werk, krijg ik veel vrijheid. Dat spreekt me aan. Bovendien zijn er diverse aandachtsgebieden waar ik mij in zou mogen specialiseren. Bijvoorbeeld de palliatieve zorg of epilepsie. Welke het wordt, weet ik nog niet. Eerst komt de opleiding.

Brede opleiding

Ik heb nog even nagedacht over andere specialisaties, zoals wond- of diabetesverpleegkundige, maar dan word je specifiek opgeleid voor één specialisme. Het vak van verpleegkundig specialist is juist enorm breed. Dat past beter bij mij. Ik mag ook grotere vraagstukken in de cliëntenzorg oppakken. Dat houdt het afwisselend.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Sinds september 2020 heb ik twee opdrachten gehad bij TalentCare. In die korte tijd heb ik veel geleerd. En mezelf enorm kunnen ontwikkelen. Er is goed gekeken naar mijn talenten, zoals het aangeven van grenzen en een prioriteit maken van zelfzorg. Daarna is er gekeken waar deze talenten het best tot hun recht komen.

“Ik heb geleerd dat fouten maken erbij hoort”

Dat heeft ook bijgedragen aan mijn zelfvertrouwen. Als beginnend verpleegkundige was ik best onzeker. Doe ik het allemaal wel goed? Daarbovenop komt dat ik nogal perfectionistisch ben. Ik wil alles goed doen en dat kost veel tijd en energie. Inmiddels heb ik geleerd dat fouten maken erbij hoort. Ik kan tegenwoordig beter mijn grenzen aangeven en schakel hulp in als dat nodig is.”

Een zetje in de goede richting

“TalentCare is een mooi vertrekpunt gebleken voor mijn verdere carrière. Ik heb niet alleen een zetje in de goede richting gekregen, maar sta nu ook beter stil bij wat ik allemaal al heb bereikt.”

Als kind had ik nooit gedacht de opleiding tot verpleegkundig specialist te gaan volgen. Ook op mijn achttiende, toen ik deze droom wel stiekem had, dacht ik niet dat ik minder dan tien jaar later al zou beginnen aan de opleidingen. Ik dacht namelijk dat ik eerst meer werkervaring moest opdoen. Eigenlijk heb ik bij TalentCare ook geleerd om te blijven dromen.”

Tip: blijf dromen

“Dat kan ik dan ook iedereen aanraden. Blijf dromen en laat je niet tegenhouden door de opleiding die je volgt. Want ook als je op het vmbo start, kun je nog steeds verpleegkundig specialist worden. Bovendien is een brede blik enorm belangrijk. Blijf openstaan voor andere doelgroepen. Ik dacht altijd dat de ouderenzorg mijn plekje was. En kijk waar ik nu sta.”

Lees ook het verhaal van Esther

Esther Vink (arts VG) vertelt in dit artikel hoe waardevol zij het werk in de gehandicaptenzorg vindt. Via TalentCare volgde zij een opleiding tot arts VG. “Ik krijg heel veel energie van deze cliëntengroep.”

Michelle Verwijs

Zorgcoördinator

Michelle Verwijs

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij net als Angelique groeien in je vak? Bij TalentCare krijg je alle ruimte en begeleiding om erachter te komen waar jij energie van krijgt als zorgverlener. Wil jij een keer kennismaken?