Wanneer kun je huisarts worden?

Als je huisarts wilt worden, moet je de zesjarige universitaire opleiding geneeskunde afronden. Dit kan alleen als je een vwo-diploma hebt behaald. Na het afronden van de geneeskunde opleiding ben je basisarts en ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialist). Vervolgens volg je drie jaar de specialisatie huisartsgeneeskunde als AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist). Nadat je deze opleiding hebt behaald, ben je huisarts. In de tijd tussen ANIOS en AIOS is het relevant om binnen verschillende vakgebieden te werken. Als huisarts zie je namelijk veel verschillende doelgroepen en klachten.

Hoe ziet de opleiding tot huisarts eruit?

De opleiding tot huisarts duurt drie jaar. Je volgt de specialisatie huisartsgeneeskunde als AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist). Deze opleiding vindt voornamelijk in de praktijk plaats. In het eerste en derde jaar breng je grotendeels door in een huisartsenpraktijk. In het tweede jaar volg je externe stages, bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp, binnen een GGZ-instelling of in een verpleeghuis. Je hebt vaak één terugkomdag per week, waarop je ervaringen uitwisselt met andere AIOS en onderwijs volgt aan de universiteit. 

Hoe meld ik mij aan voor de opleiding tot huisarts?

Als je de huisartsopleiding wilt volgen, kun je hierop solliciteren.

Je kunt twee keer per jaar solliciteren op de huisartsopleiding. Elk jaar start er een sollicitatieronde op 1 juni en op 1 december. Het sollicitatieproces bestaat uit een selectie- en plaatsingsprocedure. Je start de selectieprocedure met een plaatsingsprocedure en vervolgens wordt je brief beoordeeld. Daarnaast maak je de Landelijke Huisartsen Kennis (LHK)-toets. Scoor je hierbij hoog genoeg? Dan word je uitgenodigd voor het STARR-interview, waarbij STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Na het afronden van de selectieprocedure start de plaatsingsprocedure, je loot dan mee om een opleidingsplek. Je ontvangt uiterlijk twee weken na het afronden van de selectieprocedure of je een opleidingsplek toegewezen hebt gekregen. Heb je geen opleidingsplek? Dan mag je de volgende sollicitatieronde gewoon weer solliciteren. Er zit geen limiet op het aantal keer dat je mag solliciteren.

Hoe bereid ik mij voor op de opleiding tot huisarts?

In de tijd als ANIOS, voor je aan de huisartsenopleiding begint, is het relevant om binnen verschillende vakgebieden te werken. Als huisarts zie je namelijk veel verschillende klachten. Zo komen er veel psychosociale en arbeid gerelateerde fysieke en psychische klachten aan de orde en speelt een huisarts vaak een belangrijke rol in de vroegsignalering van middelenmisbruik en verslaving. Hier zie je veel meer van in de Bedrijfsgeneeskunde en Verslavingszorg. Daarnaast heb je binnen de huisartsenpraktijk met verschillende doelgroepen te maken. Een groot deel van de patiënten bestaat uit de doelgroep ouderen en als huisarts ben je de spil in de zorg van kwetsbare ouderen thuis. Hierbij is ervaring in de ouderengeneeskunde heel relevant. Naast ouderen ziet een huisarts ook relatief veel kinderen, waardoor werken in de jeugdgezondheidszorg ook interessant kan zijn. Door een aantal van deze vakgebieden in je ANIOS tijd te zien, begin je goed voorbereid aan de huisartsenopleiding!

Waarom huisarts worden onder de begeleiding van TalentCare?

Als ANIOS bij TalentCare wordt je klaargestoomd voor de huisartsgeneeskunde. Je kunt in relatief korte tijd binnen verschillende disciplines werken die relevant zijn voor de specialisatie huisartsgeneeskunde. Denk hierbij aan de ouderengeneeskunde, bedrijfsgeneeskunde en psychiatrie. Daarnaast is er bij TalentCare veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling naast werken in de praktijk. Je ontwikkelt jezelf vanuit ons Care4Life programma. De pijlers die hierbij centraal staan zijn: Persoonlijke Care, Professionele Care, Sociale Care en Vitale Care. Je volgt hierbij jouw eigen ontwikkeltraject op weg naar de opleiding tot huisarts. Bij TalentCare stroomt 90% van de ANIOS na 1-3 jaar uit bij de gekozen vervolgopleiding naar keuze. 
Bekijk onze vacature voor ANIOS huisartsgeneeskunde.