Zorgheld Katinka: “We behandelen bijna twee keer zoveel patiënten als normaal”

Katinka Portegijs Zorgheld

De versoepeling van de coronamaatregelen zorgt voor nieuwe uitdagingen, merken de artsen en verpleegkundigen van TalentCare. Katinka Portegijs (24) begon een week voor de intelligente lockdown als ANIOS in de geriatrische revalidatiezorg. Hoe is het om tijdens de uitbraak van een pandemie met je eerste baan als arts te starten? En hoe gaat het nu met deze #zorgheld?

Hoe kijk je terug op je start in crisistijd?

“Ik begon op 9 maart. Een week later ging het verpleeghuis helemaal op slot. Dat was bizar. Tegelijkertijd wist ik niet beter. Dit is mijn eerste baan als arts, alles is nieuw voor me. Dat heeft misschien als voordeel dat ik me wat makkelijker kan aanpassen aan de nieuwe situatie. Wat ook helpt, is dat mijn supervisor op dezelfde afdeling werkt als ik. Doordat ik veel met haar kon overleggen, waren de eerste weken niet meteen zo overweldigend voor me.”

Hoe is de situatie op je werk nu?

“Je ziet dat iedereen meer gewend raakt aan de protocollen. Dat geeft rust. Aan de andere kant heeft het aantal patiënten hier het toppunt bereikt. Wij zijn de enige revalidatielocatie die open is in de regio Noord- tot Noord-Midden-Limburg. We behandelen bijna twee keer zoveel patiënten als normaal.

“In quarantaine zitten is nog heftiger als je omgeving wel steeds meer mag”

Onze doelgroep is kwetsbaar. Het zijn vooral ouderen, die hier revalideren na een herseninfarct of een heup- of knieoperatie. Ze komen vanuit het ziekenhuis naar ons en zijn dus allemaal ‘verdacht’. Dat betekent dat elke patiënt op een eigen kamer in quarantaine zit. Alleen voor therapie mogen ze even van die kamer af. Dat is heftig. Helemaal als je omgeving wel steeds meer mag door de versoepeling van maatregelen. Sommige patiënten wilden spontaan met ontslag, zo gek werden ze van het opgesloten gevoel.”

Hoe kijk je als zorgverlener naar die versoepeling van maatregelen?

“Dat is een continue tweestrijd. Ik gun het onze patiënten van harte om buiten weer een frisse neus te kunnen halen. Maar de crisis is nog niet voorbij. Het moet echt verantwoord kunnen. Onze afdeling zit nog steeds helemaal op slot. Gelukkig kunnen patiënten wel bezoek ontvangen achter een glazen deur. Daar knappen ze echt van op.

Zelf ben ik nog steeds heel alert en voorzichtig. Ik ben pas verhuisd en wil nog wat spullen kopen bij Ikea. Maar als ik hoor wat voor rijen daar staan, denk ik: het kan nog wel even wachten.”

Welke tip heb je voor andere startende artsen in deze tijd? 

“Laat alles over je heen komen en denk aan je rust. Zelf doe ik dat ook zoveel mogelijk. Ik kan in principe volop aan de slag met klusjes in mijn huis, maar kies er nu liever voor om even in de tuin te zitten. En besef dat de eerste weken op een nieuwe werkplek altijd intens zijn. Het is oké om je collega’s om hulp te vragen. Of je supervisor. Daar heb je ze voor.”

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Om voor anderen te kunnen zorgen, is het belangrijk ook goed voor jezelf te zorgen en daarin je eigen weg te vinden. Daar help ik je graag bij.