“Jij stelt altijd van die moeilijke vragen.” Dat zei de supervisor van Floor Koene (28) tijdens haar afscheidsborrel. Floor is leergierig en heeft nog een hoop ontwikkeldoelen. “Als basisarts mag je nog zoveel zien en leren. Daar moet je gebruik van maken.”

“Ik kan niet zeggen dat het mijn jeugddroom was om arts te worden. Wel vond ik biologie altijd interessant. Hoe werken je darmen en longen? En wat als één van je organen niet goed functioneert?”

Begonnen met Bèta-gamma

“Geneeskunde stond altijd wel in mijn top-3 studies. Na mijn middelbare school heb ik meegeloot, maar werd ik helaas uitgeloot. Dus koos ik voor Bèta-gamma: een brede, interdisciplinaire studie met vakken als sociologie, psychologie, filosofie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Tijdens de studie bekijk je vraagstukken vanuit meerdere vakgebieden, om zo tot een gerichte oplossing te komen.”

Toch geneeskunde

“Het was een leuke en gevarieerde studie met ruimdenkende studenten. Toch twijfelde ik of ik erin verder wilde. Na mijn bachelor deed ik daarom nog een keer mee met de loting voor geneeskunde. Dit keer met succes.

“Ik ga eerst een paar maanden door Europa fietsen met mijn vriend”

Na mijn studie heb ik me meteen ingeschreven bij TalentCare. De reden: ik wilde meer van de eerstelijnszorg ontdekken. Daar had ik tijdens mijn opleiding weinig ervaring mee opgedaan. Ook het onderwijs en ontwikkelaanbod van TalentCare spraken me aan. Net als het sociale contact met collega’s van dezelfde leeftijdscategorie, waarmee ik ervaringen kon uitwisselen.”

Verschillende richtingen uitproberen

“Je moet gebruikmaken van je tijd als basisarts, vind ik. Je kunt nog zoveel zien en leren. Als je je eenmaal specialiseert, zit je toch meer vast aan een richting. Ik zou het niet erg vinden om nog vijf jaar basisarts te zijn en mezelf op verschillende vlakken verder te ontwikkelen, voordat ik een richting kies. Gelukkig biedt TalentCare me die mogelijkheid.

Zo heb ik al gemerkt dat de ouderenzorg me goed ligt. Ik ben net klaar op mijn werkplek in de ouderengeneeskunde. Ik werkte op een afdeling geriatrische revalidatie en een afdeling voor dementiezorg.

De palliatieve zorg vind ik erg bijzonder. Met kleine gebaren kun je iemands kwaliteit van leven enorm vergroten. Daarnaast vind ik het fijn dat ik in de ouderenzorg mijn eigen agenda kon indelen en echt de tijd mocht nemen voor mijn cliënten. Ik hoefde niet na tien minuten alweer naar de volgende.

Waar mijn volgende werkplek wordt, weet ik nog niet. Ik ga nu eerst een paar maanden door Europa fietsen met mijn vriend. We beginnen in Utrecht en fietsen van daaruit waarschijnlijk naar Frankrijk, Zwitserland en Italië. Op de fiets heb ik alle tijd om te reflecteren en vooruit te kijken. Ik vind het belangrijk een open blik te houden. 

Persoonlijke ontwikkeling

Bij TalentCare ontwikkel ik me op vakinhoudelijk én op persoonlijk vlak. Ik vind het vooral leuk dat ik allerlei dingen leer waar ik van tevoren nooit over nagedacht had. Als startende basisarts richtte ik me automatisch meer op vakinhoudelijke en theoretische onderwerpen. Maar er is nog zoveel meer waar ik mijzelf in kan ontwikkelen. Hoe breng ik mijn boodschap duidelijk over? Hoe zorg ik goed voor mezelf? En hoe ga ik om met ethische dilemma’s?

Tijdens mijn opleiding kwamen deze onderwerpen wel zijdelings aan bod, maar minder uitgebreid. Bovendien heb je als student nog weinig werkervaring, waardoor je je minder goed een voorstelling kunt maken van bepaalde zaken. Zoals patiëntencontact of communicatieproblemen met je leidinggevende.

Workshop gewonnen

Eind december 2021 volgden we als onderdeel van een teamuitje met de hele organisatie een workshop communicatie van Twentify. Dit trainingscentrum geeft cursussen op het gebied van non-verbale communicatie, stemgebruik en vitaliteit. Aan nieuwslezers bijvoorbeeld, of aan acteurs en politici. En nu dus aan ons. Ik won tijdens die workshop twee aanvullende individuele trainingen op locatie. Een leerzame ervaring.

In maart 2022 ging ik langs in de studio van Twentify in Enschede. Overal stonden camera’s. Best gek, om jezelf terug te zien en horen op beeld. De sessie begon met een quickscan. Eigenaresse Debby vertelde me hoe ik op haar overkwam. Wie ben ik als persoon en waar sta ik voor? Klinkt misschien confronterend, maar dat viel mee. Ik vond haar inschatting heel treffend. “Open en analytisch”, noemde ze me, haha. Vervolgens gaf ze me tips om te beïnvloeden hoe ik overkom op anderen.

Verder leerde ze me van alles over de fysiologie van je stemgebruik. Door nuances aan te brengen in intonatie, articulatie en toonhoogte kun je beïnvloed hoe je boodschap overkomt.  En wist je dat je anatomie van invloed is op de klank van je stem? Daar had ik echt nog nooit over nagedacht!

Tip: Stel vragen

Ik kan iedereen zo’n cursus aanraden. Een andere tip: Stel vragen. En wees niet bang voor een discussie. Daar leer je juist van. Door samen in gesprek te gaan over bepaalde ethische dilemma’s, leer je verschillende perspectieven kennen. Dat verbreedt je blik. En vergeet niet: samen kom je verder dan alleen.”

Lees ook het verhaal van Bo

ANIOS Bo Hacking wilde altijd gynaecoloog worden en zag zichzelf niet buiten het ziekenhuis werken. Toen ze met TalentCare in contact kwam, was ze in eerste instantie dan ook sceptisch. “Ik werd getriggerd door het ontwikkelprogramma.” Lees hier haar verhaal.