In de spotlight: manager Zorgverleners Niki

Niki in de spotlight

Bij TalentCare werken ambitieuze zorgverleners met passie om de zorg te verbeteren. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen als zij voor anderen zorgen? Het kantoorteam. Deze medewerkers stellen we graag allemaal aan je voor! Deze keer: manager zorgverleners Niki. “Ik besloot niet meer in, maar áán de zorg te werken.”

Wat is volgens jou ‘typisch Niki’?

Lachend: “Het eerste dat in me opkomt, is dat ik een mens van uitersten ben. Ik kan enorm bevlogen en bijna bezeten bezig zijn met werk of sport. Dan ben ik niet te stoppen: ik moet en zal mijn doelen bereiken. Om de balans te bewaren, moet ik soms de teugels even laten vieren. Lekker lol trappen of gewoon een hele dag lui op de bank hangen.”

Wat doe je precies bij TalentCare?

“Ik ben manager zorgverleners. In die rol begeleid ik een team van zo’n dertig zorgverleners bij het doorlopen van hun ontwikkelprogramma. Ik help ze ook bij het maken van keuzes voor een specialisatie. Dat doe ik zowel op persoonlijk als vakinhoudelijk vlak.”

Waarom past deze rol jou zo goed?

“Vanuit mijn eigen ervaringen als basisarts snap ik de inhoud van het vak. Dat praat voor veel artsen toch een stuk makkelijker. Elke arts heeft weer een andere achtergrond, ambities of ontwikkelbehoeften. Wat hen bindt, is dat ze allemaal de behoefte hebben als mens en als zorgverlener te groeien. Daar draag ik graag aan bij.”

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een manager zorgverleners?

“Dat je een medische of zorgachtergrond hebt, is eigenlijk wel een must. De uitdagingen die zorgverleners in hun werk en daardoor ook persoonlijk tegenkomen, begrijp je een stuk beter als je zelf in de zorg hebt gewerkt.

Verder moet je goed kunnen luisteren, vragen stellen zonder oordeel en leiding kunnen geven. Het helpt ook als je flexibel en een verbinder bent. Het zijn veel eigenschappen die je ook verwacht bij een arts.”

Hoe zorg je voor balans in tijden van corona?

“Ja, dat is een stuk lastiger dan normaal en vraagt om improvisatie. Ik sportte altijd zo’n drie keer per week. Dan deed ik bootcamp of HITT trainingen. Dat is mijn uitlaatklep, maar de sportschool is alweer een tijdje dicht. Daarom sport ik nu buiten en heb ik thuis een soort pop-up gym in huis gemaakt met matten, gewichten en weerstandsbanden. Ik moet namelijk écht mijn energie kwijt.”

Wanneer ben je het meest trots in je werk?

“Ik ben blij met de ruimte die wij in onze rol krijgen om veel persoonlijke aandacht te geven aan zorgverleners. Dat is uniek. Wat me ook een trots gevoel geeft, zijn de momenten die bevestigen dat onze inspanningen en begeleiding positief bijgedragen aan de ontwikkeling van onze zorgverleners.”

Wat is je grootste leermoment, oftewel: blauwe plek*?

“Ik heb het altijd lastig gevonden om zonder oordeel naar mijn eigen ontwikkeling te kijken. Inmiddels weet ik steeds beter hoe ik zelf in elkaar zit. Daardoor lukt het me om minder kritisch naar mezelf te kijken. En om de dingen die minder goed gaan, vooral te zien als momenten van persoonlijke groei.”

*Een moment van inzicht. Lees ook: https://talent-care.nl/blauweplekken/

Van welke situatie in je leven heb je het meeste geleerd?

“Mijn bewuste keuze om te stoppen als arts. In de periode dat ik als ANIOS werkte, kreeg ik een burn-out. Na mijn herstel ging ik aan de slag als huisarts in opleiding. Maar ik merkte al snel dat ik niet meer gelukkig werd van werken als zorgverlener.

Ondertussen was ik door mijn burn-out een aantal levenslessen rijker. Ik had bijvoorbeeld geleerd meer op mijn gevoel te vertrouwen. Zo durfde ik de keuze te maken iets anders te gaan doen. Dat was niet makkelijk na zes jaar geneeskunde studeren, coschappen lopen en meerdere ANIOS-functies. Maar ik heb er geen spijt van gehad.”

Wie is jouw grote voorbeeld?

“Ik heb nooit heel uitgesproken voorbeelden of idolen gehad. Wel kijk ik met veel bewondering naar mijn huidige manager en coach Esther Teeuw. Haar persoonlijke manier van leidinggeven en coachen inspireert me elke dag. Ik kan oprecht zeggen dat ik gegroeid ben als mens sinds ik met haar samenwerk.”

Manager Zorgverleners + Arts

Niki Achterkamp

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

“Wil je meer weten over onze persoonlijke ontwikkeling of werken bij TalentCare? Laat het me weten. Ik vertel je er graag meer over. “