Annemiek gaat de huisartsenopleiding doen

Twijfels? Die had Annemiek niet toen ze bij TalentCare kwam werken. Al sinds haar coschappen weet ze dat ze huisarts wil worden. Toch wil ze eerst nog ervaring opdoen in andere richtingen. Ook qua persoonlijke ontwikkeling had ze nog wat stappen te zetten. Nu, twee jaar verder, begint ze aan de huisartsenopleiding. Ze vertelt in dit artikel over haar drijfveren als mens en als dokter.

Naam: Annemiek Tatje
Leeftijd: 27
Gekozen specialisatie: huisarts

“In tegenstelling tot veel andere geneeskundestudenten was de zorg geen jeugddroom van me. Als kind gingen mijn toekomstplannen alle kanten op: van rechter tot dierenartsassistent. Aan het eind van de middelbare school ging ik naar allerlei open dagen en had ik een lange lijst met studies die me leuk leken. Toen heb ik heel pragmatisch studies weggestreept. Uiteindelijk bleef geneeskunde over.

Tijdens mijn bachelor had het vak van huisarts niet veel aanzien onder studenten. “Als je geen specialist wordt, dan maar huisarts”, werd bijvoorbeeld gezegd. Zelf dacht ik in eerste instantie aan een specialisatie in de neurologie. Maar tijdens mijn coschap neurologie werd me vrij snel duidelijk: dit is niets voor mij.”

Autonomie nodig

“Ik vind het belangrijk om veel zeggenschap te hebben over de invulling van mijn dag. Als coassistent merkte ik dat daar in het ziekenhuis weinig ruimte voor was. Bovendien vond ik het werk niet afwisselend genoeg.

“Als huisarts doe je zoveel verschillende dingen op één dag”

Na dat coschap dacht ik al snel aan het huisartsenvak. Dat is zo afwisselend. Zowel qua klachten als patiëntenpopulatie. Ik vind het heerlijk om veel verschillende dingen op een dag te doen. ’s Ochtends heb je bijvoorbeeld een spreekuur, ’s middags ga je op visite en daarna doe je een chirurgische ingreep. Zoals een spiraaltje zetten of een moedervlek weghalen. Maar het kan ook andersom.”

Bevestiging van mijn keuze

“Eigenlijk wist ik tweeënhalf jaar geleden dus al dat ik de huisartsenopleiding wilde volgen. Toch wilde ik eerst nog ervaring opdoen in andere richtingen. Dat zou ook mijn kansen vergroten om aangenomen te worden als huisarts in opleiding. Bij TalentCare kon dat perfect. Ik heb in de psychiatrie en in de ouderengeneeskunde gewerkt. Heel leuk, maar vooral ook een bevestiging van mijn keuze voor de huisartsenopleiding.

Een andere reden om bij TalentCare te werken, was dat ik reflectie belangrijk vond. Als zorgverlener heb je weinig tijd om stil te staan bij je leer- en ontwikkeldoelen. Bij TalentCare wordt daar tijd voor gemaakt. Wat voor arts wil je zijn? Wat wil je leren? Daardoor ontwikkel je je als zorgverlener, maar óók als mens.”

Grenzen stellen

“Zo wilde ik graag leren om grenzen te stellen. Daar heb ik veel mee kunnen oefenen. Tijdens mijn laatste werkplek in de psychiatrie was dat ook wel nodig. Daar was het chaotisch. In het begin dacht ik dat ik alles moest oplossen wat me werd gevraagd. Ik was immers de arts.

Na een aantal waardevolle intervisies en gesprekken met mijn mentor bij TalentCare, leerde ik dat het ook anders kon. Als een collega me vroeg iets te doen wat buiten mijn takenpakket viel, kon ik het ook delegeren. Of de opdracht laten waar hij hoort. Dat scheelt tijd en energie.

“Ik heb veel gehad aan de STARR training bij TalentCare”

Daarnaast heb ik geleerd dat het goed is om grenzen te stellen in werktijden. Tuurlijk, ik werk heus nog weleens over als het nodig is. Maar als het te vaak gevraagd wordt, zeg ik nu sneller ‘nee’. Vaak schept dat juist duidelijkheid.

Alles bij elkaar heb ik veel geleerd over mezelf. Wat ik lastig vind, welke patronen ik heb en hoe ik die makkelijker doorbreek. Met die inzichten wil ik zeker verder. Verder heb ik veel gehad aan mijn rol als interne mentor bij TalentCare. Ik leerde met name om situaties helder te krijgen door kritische vragen te stellen en goed door te vragen. Ik ben ervan overtuigd dat dit me gaat helpen in de toekomst.”

Jonge huisartsen die stoppen

“In september begin ik aan de huisartsenopleiding in Nijmegen. Ik heb vooral zin om nieuwe dingen te leren. En om weer veel verschillende doelgroepen te zien. Van kinderen met koorts tot ouderen met vlekjes op hun huid.

Je hoort wel veel geluiden over jonge huisartsen die het vak verlaten. Omdat ze steeds meer taken op hun bordje krijgen en de werkdruk hoog ligt. Aan de ene kant vind ik dat zorgwekkend, tegelijkertijd is het nog een ver-van-mijn-bed-show. Ik moet nog zoveel leren en ervaren. Eerst maar eens kijken hoe de opleiding me bevalt! Uiteindelijk zie ik mezelf wel een praktijk overnemen. Of er zelf een opstarten.”

Voorbereiding op sollicitatiegesprek

“Weet je ook al dat je de huisartsenopleiding wil volgen? Dan is mijn belangrijkste tip: volg de STARR training bij TalentCare. Daar heb ik echt veel aan gehad. Tijdens de training bespreek je voorbeelden van de zes competenties waar ze in je sollicitatiegesprek naar vragen. Als je het mij vraagt, is dat de beste voorbereiding die je kunt hebben.”

Lees ook het verhaal van Minke

Minke van Minde (AIOS huisartsgeneeskunde) vertelt hoe ze werd afgewezen voor de opleiding gynaecologie en via TalentCare in opleiding ging tot huisarts. “Je hebt meer basiskennis dan je denkt.”

Wil jij ook in opleiding tot huisarts?

Check dan deze website voor meer info over de praktische zaken rond aanmelding en selectie.