Esther Vinke volgt de opleiding tot arts VG

“Weet je zeker dat je voor deze richting kiest? Is dat niet zonde van je capaciteit?” De zorg voor verstandelijk gehandicapten heeft minder status dan de ziekenhuiszorg, merkte Esther bij collega’s in het ziekenhuis. Onzin, vindt ze. Het werk is juíst heel waardevol. In februari begon ze aan de opleiding tot arts verstandelijk gehandicapten (VG). Wat maakt dit werk zo mooi? En hoe bevalt de opleiding tot nu toe? Esther vertelt.

Naam: Esther Vinke
Leeftijd: 27
Gekozen specialisatie: arts VG

“Mijn zusje heeft het syndroom van Down. Als kind kreeg ik dus al veel mee van de zorg die zij kreeg. Nog steeds word ik heel blij van deze cliëntengroep. Verstandelijk gehandicapten zijn zo eerlijk en puur. What you see, is what you get. Dat vind ik mooi.”

Meer tijd per cliënt

“Tijdens mijn studie geneeskunde groeide mijn interesse in dit vakgebied. Ik liep een coschap en een semi-arts stage in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Daarna heb ik een jaar in het ziekenhuis gewerkt, op de afdeling interne geneeskunde. Een leuke tijd, maar ik wist al snel: het ziekenhuis is niets voor mij. Ik neem graag meer tijd voor mijn cliënten.

“Waarom zou ik blijven zoeken, als ik eigenlijk al wist wat ik wilde?”

In juli 2020 maakte ik de overstap naar TalentCare. Vooral het onderwijs en de persoonlijke ontwikkelkansen spraken me aan. In no time had ik een werkplek als ANIOS bij een grote instelling in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Daar werd me al snel duidelijk: ik moet de opleiding tot arts VG volgen. Het werk beviel goed en ik werd zó blij van deze doelgroep. Waarom zou ik dan nog langer blijven zoeken, terwijl ik eigenlijk al wist wat ik wilde?

Toch heb ik ook nog negen maanden in de psychiatrie gewerkt. Die ervaring kwam goed van pas, omdat je in de verstandelijke gehandicaptenzorg ook veel psychiatrie tegenkomt. En ik wilde nog even wat anders doen, voordat ik definitief voor deze richting zou kiezen.”

Veel puzzelen

“Na anderhalf jaar met veel plezier bij TalentCare te hebben gewerkt, ben ik in februari 2022 begonnen aan de opleiding. Eén dag per week volg ik onderwijs: de ene week online, de andere week in het Erasmus MC. De overige vier dagen werk ik bij de VG-instelling die eerder ook mijn opdrachtgever was. Zij waren destijds heel tevreden over me en zeiden dat ik welkom was om de opleiding bij hen te volgen.

Als AIOS heb ik zo’n honderd cliënten onder mijn hoede, verdeeld over verschillende woningen. Mensen met een licht verstandelijke beperking, maar ook mensen met een zeer ernstig verstandelijke beperking. Cliënten kunnen zelf niet altijd aangeven wat ze voelen. Dat maakt het werk uitdagend, maar ook juist leuk. Ik moet goed puzzelen en diep in dossiers duiken.

Een ander mooi aspect aan dit werk vind ik de multidisciplinaire overleggen. Bijvoorbeeld met de gedragsdeskundige, ergotherapeut of fysiotherapeut. Samen ga je op zoek naar de beste oplossing voor een cliënt. De organisatiestructuur is heel plat. Als ik mijn collega’s of leidinggevenden iets wil vragen, loop ik zo naar ze toe. Ook cliënten spreken me aan met mijn voornaam.”

“Ik kijk uit naar nog meer wetenschappelijke verdieping”

Theorie meteen toepassen

“Het onderwijs bevalt tot nu toe goed. In de ochtend delen we in groepjes ervaringen en bespreken we moeilijke casussen die we tegenkomen in de praktijk. In de middag volgen we theoretisch onderwijs. De wetenschappelijke onderbouwing die ik hier krijg, kan ik de dag erna al toepassen in mijn werk. Dat maakt het onderwijs heel beeldend: bij veel informatie zie ik meteen een van mijn cliënten voor me.

Afgelopen week kregen we bijvoorbeeld college over ondersteunende communicatie. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van pictogrammen of gebaren goed werkt als je verstandelijk gehandicapten iets wilt uitleggen. Dat wíst ik wel, maar ik had het nog nooit toegepast. Dat ga ik nu zeker doen.”

Tip: probeer meerdere richtingen

“Ik kijk enorm uit naar de komende drie jaar, naar nog meer wetenschappelijke verdieping en persoonlijke ontwikkeling. Mijn specialisme heb ik gevonden. Stiekem was dat misschien al jaren zo. Maar door de begeleiding en leerzame werkplekken van TalentCare nu definitief.

Vooral op persoonlijk vlak heb ik veel geleerd bij TalentCare. Ik legde de lat altijd heel hoog voor mezelf. Nu probeer ik dat wat minder te doen. Mijn coach kon goed zien welke gedachtepatronen ik had. Die gesprekken waren heel waardevol.

Ik ben ook blij dat ik meerdere richtingen geprobeerd heb. Dat kan ik iedereen aanbevelen. Nog een tip: Je kunt vaak heel makkelijk een dagje meelopen bij een instelling. En merk je op een gegeven moment dat je veel energie krijgt van een bepaald vakgebied? Kies daar dan voor. De zorg kan veel van je vragen, maar als je met plezier naar je werk gaat, kun je dat allemaal aan.”

Lees ook het verhaal van Minke

Minke van Minde (HAIOS huisartsgeneeskunde) vertelt in dit artikel hoe ze vanuit werd afgewezen voor de opleiding gynaecologie en via TalentCare in opleiding ging tot huisarts. “Je hebt meer basiskennis dan je denkt!”

Wil jij in opleiding tot arts VG?

Check dan deze website voor meer info over de praktische zaken rond aanmelding en selectie.