Een rapportagesysteem voor vrijwilligers in het hospice

Een sprong in het diepe in een nieuw werkveld is al een uitdaging op zich. Daarnaast ook nog een verbeterinitiatief bedenken, is niet de makkelijkste combinatie. Gelukkig is elk klein project al een stap in de goede richting, zo ook het verbeterinitiatief van verpleegkundige Diewke Beishuizen (23), die zij samen met een collega bedacht; een rapportage map voor de vrijwilligers van het hospice.

“Met een compleet nieuwe tak van de zorg waar ik ervaring op wilde doen, duurde het even voordat ik ook iets vond wat ik kon verbeteren binnen het hospice. Ik was immers eerst druk bezig om mijzelf te ontwikkelen op een nieuwe plek, maar naast de verbeteringen in mijn eigen kennis en kunde, vond ik ook een praktisch verbeterinitiatief.”

Werken bij TalentCare

“In maart 2022 ben ik in dienst gegaan bij TalentCare. Na lang dubben over wat ik nu eigenlijk wilde wat betreft werk, vond ik TalentCare online en beantwoorden ze deze vraag; Ik wil me ontwikkelen en op verschillende werkplekken ervaring opdoen.
Gedurende mijn hele studie trok het hospice mij al. De palliatieve zorg was een kant waar ik nog nauwelijks ervaring in had en hier wilde ik graag verandering in brengen. Deze interesse heb ik uitgesproken naar mijn manager en zodoende werd een plek gevonden waar ik aan de slag kon voor 6 maanden. Enorm spannend, maar een leuke uitdaging.”

Het hospice

“In het hospice stond ik tijdens mijn diensten als enige verpleegkundige op de werkvloer, waar ik zorg droeg over maximaal vijf gasten. Uiteraard was wel altijd een arts of het verpleegkundig team bereikbaar. Daarnaast werd ik ondersteund door vrijwilligers, die in drie shifts per dag ingeroosterd stonden. Wanneer zij aanwezig waren, voorzagen zij de gasten van eten en drinken, voerden ze met hen een gesprek of zorgden ze voor andere gewenste extraatjes.”

“Waar wij als zorgpersoneel alles kunnen rapporteren in online systemen, was dit voor de vrijwilligers niet beschikbaar.”

Rapportagesysteem

“Waar wij als zorgpersoneel alles kunnen rapporteren in online systemen, was dit voor de vrijwilligers niet beschikbaar. Zij deden hun overdracht mondeling en stelden hun vragen aan de zorg. Er ontbrak een rapportagesysteem waarin makkelijk dingen terug te vinden zijn of om bijzonderheden te rapporteren – een mooi verbeterinitiatief dacht ik.”  

“Samen met een collega ben ik de mogelijkheden gaan bespreken hoe we hier verandering in konden brengen. Ik ben aan de slag gegaan met het maken van een opzet voor rapportage bladen en heb een inleiding geschreven over het nut van deze schriftelijke rapportages, om het goed over te kunnen brengen op de vrijwilligers. Daarnaast hebben we nog een toevoeging gedaan om de gasten beter te kunnen leren kennen; een “over mij” formulier. Dit soort formulieren worden veel gebruikt bij bijvoorbeeld IC opnames, waar deze door familie wordt ingevuld. Hierop staat allerlei informatie: hoe zij genoemd willen worden, wat hun werk was, welke personen in hun omgeving belangrijk zijn, maar bijvoorbeeld ook naar welke muziek zij graag luisteren. Bij de vrijwilligers is voorgelegd om na opname dit formulier samen met de gast in te vullen. Dit resulteert meteen in een gezellig gesprek met oprechte interesse voor de gast en zo kan ook elke vrijwilliger die op werk komt ook meteen wat lezen over de nieuwe gast. Een win-win situatie!”

“Doordat het werken op het hospice maar een tijdelijk opdracht was, is het monitoren van het doorgevoerde verbeterinitiatief natuurlijk niet echt mogelijk. Echter toen ik laatst een presentje af ging geven bij het hospice namens TalentCare, spotte ik de rapportage map op tafel. Het lijkt er dus op dat ruim drie maanden verder nog steeds gebruik gemaakt wordt van de map.”

Meer weten over werken én ontwikkelen bij TalentCare?

Voor hbo-verpleegkundigen bieden wij het Care4Life ontwikkelprogramma aan waarbij jouw groei centraal staat. Want betere zorg begint bij jezelf!

Michelle Verwijs

Coördinator Zorg

Michelle Verwijs

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij net als Diewke kleine veranderingen in de zorg bewerkstelligen met grote impact? Ik vertel je graag meer over het werken en ontwikkelen bij TalentCare.