De verbeterinitiatieven van Angelique Hin

Verbeterinitiatieven Angelique Hin

4 verbeterinitiatieven in een jaar tijd: Angelique bewijst dat het kan

De zorg verbeteren: dat is waar verpleegkundige Angelique Hin energie van krijgt. Daarom bedenkt ze bij een opdrachtgever van TalentCare maar liefst vier verbeterinitiatieven in nog geen jaar tijd. Hoe is haar dat gelukt? “Droom groot, maar begin klein.”

Angelique zit boordevol ideeën om de zorg te verbeteren. Die ideeën kan ze kwijt in haar werk bij TalentCare. Angelique: “Ik volg nu bijna een jaar het ontwikkelprogramma. Daarnaast ben ik interne mentor. In die rol coach ik collega-verpleegkundigen die nieuw zijn bij TalentCare of die aan de slag gaan bij een nieuwe opdrachtgever.”

Haar eerste werkplek is bij een grote zorginstelling in Noord-Holland. “Hier help ik als kwaliteitsverpleegkundige bij de invoering van een nieuw digitaal cliëntendossier”, legt ze uit.

Werken met een nieuw cliëntendossier

Angelique begeleidt zorgverleners bij hun werk in het digitale cliëntendossier. Angelique: “Tijdens trainingen om ermee te leren werken, krijgen ze veel informatie in één keer. Zo kwamen collega’s en ik op het idee voor mijn eerste verbeterinitiatief: een handleiding als naslagwerk.

In die handleiding kunnen zorgverleners makkelijk informatie opzoeken terwijl ze in het dossier werken, legt Angelique uit. “Ik heb een printversie en een online variant ontwikkeld. Collega’s reageren positief. Ze vinden het fijn dat ze zo snel antwoorden vinden op hun vragen. De handleiding wordt dan ook veel gebruikt.”  

Bijspringen in de cliëntenzorg

Als kwaliteitsverpleegkundige staat Angelique niet aan het bed. Ze heeft dus veel tijd om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Maar de coronacrisis brengt daar verandering in. “Tijdens de piek moest ik bijspringen in de zorg”, vertelt ze. “Daardoor kwam ik op ideeën voor nog meer verbeterinitiatieven.”

‘Mijn presentatie wordt in de hele zorginstelling gebruikt.’

Een van die initiatieven draait om het afnemen van een coronatest bij cliënten. Angelique: “Soms kreeg ik een paar minuten van tevoren te horen dat ik een coronatest moest afnemen bij een cliënt. Er was dan geen tijd om de computer op te starten en te checken hoe dat ook alweer moet.”

Daarom ontwikkelt Angelique een presentatie om collega’s te trainen in het afnemen van coronatesten. “Deze wordt nu in de hele zorginstelling gebruikt”, vertelt ze trots. “De presentatie zit ook in de kit met spullen die je nodig hebt om een coronatest af te nemen. Zo kun je voor de handeling nog snel even de stappen doornemen.”

Verschillende typen zuurstofapparaten

Door de coronacrisis moeten de zorgverleners ook vaker zuurstofconcentrators inzetten. “We kwamen erachter dat in de organisatie meerdere typen zuurstofconcentrators worden gebruikt”, vertelt Angelique. “Allemaal met andere filters.”

Samen met een collega zoekt ze uit hoe de verschillende apparaten werken. Hoe vervang je de filters? Hoe vaak moet dat gebeuren? En waar bestel je nieuwe filters?

Angelique: “Al die informatie hebben we verwerkt in één handig overzicht met afbeeldingen. Zo weten alle collega’s precies wat ze wanneer moeten doen.”

Het ene verbeterinitiatief na het andere

Ondertussen rolt Angelique van het ene verbeterinitiatief in het andere. Terwijl ze de zuurstofconcentrators bestudeert, ontdekt een brandveiligheidsknop op een van de concentrators. “Dat is een soort stopknop voor als het apparaat vlamvat, ter bescherming van de cliënt”, legt ze uit. “Ik dacht: waarom hebben de andere apparaten niet zo’n stopknop?”

Ze stapt naar de veiligheidscommissie. Angelique: “Die collega’s staan niet allemaal op de werkvloer en hadden dit zelf niet gezien. Ze waren blij met mijn signaal en gaan ermee aan de slag.”

‘Mijn tip voor collega’s: droom groot, maar begin klein.’

In gesprek met collega’s op de werkvloer

Voor Angelique een verbeterinitiatief uitwerkt, stelt ze eerst vragen aan collega’s. Angelique: “Ik wil weten hoe zij erover denken. Lopen zij tegen hetzelfde probleem aan? Zo ja, dan kijk ik wie het initiatief het beste kan oppakken. Zo is de brandveiligheid van zuurstofconcentrators iets voor de veiligheidscommissie en niet voor mij als kwaliteitsverpleegkundige.”

Haar opdrachtgever geeft Angelique veel vrijheid bij het uitvoeren van verbeterinitiatieven. “Ik krijg vaak te horen: ‘Ga maar aan de slag.’ Heel fijn dat ik die ruimte krijg. Dat gun ik andere zorgverleners ook.”

Klein beginnen

Angelique ziet dat haar initiatieven de zorg beter maken. En dat geeft voldoening. Angelique: “Tijdens de coronapiek kwam een collega naar me toe. Ze had na mijn training voor het eerst zelfstandig een coronatest afgenomen. Ze was zo trots als een pauw. Dat geeft mij een warm gevoel.”

Verbeterinitiatieven hoeven volgens Angelique niet groot te zijn. Vaak zit het in kleine dingen. “Je hoeft niet meteen een hele trainingsmodule op te zetten. Of de kwaliteit van wondzorg te verbeteren in de hele instelling. Je kunt ook beginnen op één locatie. Als het daar goed gaat, kun je daarna verder gaan op andere plekken.”

Haar belangrijkste tip voor collega-verpleegkundigen is dan ook: droom groot, maar begin klein. Angelique: “Denk niet te moeilijk. Als je eenmaal bezig bent, kun je je initiatief altijd nog groter maken. En uiteindelijk doe je het voor één ding: betere zorg voor je cliënten. Dat moet altijd voorop staan.”

Meer weten over de verbeterinitiatieven van TalentCare?

Lees bijvoorbeeld hoe basisarts Anouk van Dartel op haar werkplek de opleiding tot psychiater in de spotlight zette. Of laat je inspireren door Jan Pieter Baarsma die een inwerktraject met buddysysteem ontwikkelde bij een verpleeghuis.

Michelle Verwijs
Zorgcoördinator

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil jij ook impact maken in de zorg? Bij TalentCare krijg jij de ruimte om via praktische verbeterinitiatieven het verschil te maken. Ik vertel je er graag meer over.