Drie maanden rondreizen door Zuidoost-Azië, zo begint ANIOS Martijn Schouten (28) het jaar 2023. Even geen statussen, klinische besprekingen en ontwikkelprogramma’s. Hij heeft namelijk net de werkzaamheden op zijn eerste werkplek bij TalentCare afgerond in het ziekenhuis. En dat smaakt naar meer.

“Ik kijk terug op een mooie, leerzame tijd”, vertelt hij enthousiast. De afgelopen negen maanden werkt hij op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis). “Veel collega’s bij TalentCare beginnen in de eerstelijnszorg, maar ook in het ziekenhuis is een groot personeelstekort. Ik was dus van harte welkom. Bovendien had ik het gevoel dat ik me hier goed kon ontwikkelen als toekomstig huisarts.”

Andere benadering

De PAAZ is een afdeling waar zorg wordt geboden aan psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om patiënten met fysieke klachten boven op hun psychiatrische klachten. “Denk aan iemand met een psychiatrische stoornis die een longontsteking heeft opgelopen. Of uitgedroogd is.”

“Het gezegde een ‘gezonde geest in een gezond lichaam’ gaat echt op”

Deze groep patiënten kan beter op de PAAZ worden behandeld, dan op een reguliere ziekenhuisafdeling. “Soms krijg je te maken met patiënten die psychotisch of suïcidaal zijn. Dat vraagt om een heel andere benadering dan bij ‘normale’ patiënten. De PAAZ kan daar goed mee omgaan. We kijken bovendien naar het brede geheel, dus zowel naar de psychiatrische en lichamelijke klachten en de interactie hiertussen.”

Een zware psychose

Dat dat nodig is, bewijst een casus die Martijn is bijgebleven. “Er kwam een vrouw bij ons binnen die al tientallen jaren gediagnosticeerd was met schizofrenie. Dankzij een antipsychoticum was zij al jarenlang stabiel. Maar het ging ineens mis, ze belandde in een zware psychose. Niemand wist waarom, maar men vermoedde een lichamelijke oorzaak. Daarom werd ze bij ons opgenomen voor een diagnose en behandeling.”

Uit bloedonderzoek komt naar voren dat de vrouw grote bloedarmoede heeft vanwege een maagbloeding. “Dat had haar zo ontregeld dat ze er psychotisch van werd. We zijn toen een behandeling gestart en na een paar dagen ging het lichamelijk en psychisch beter met haar. Het aloude ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ gaat dus echt op.”

Zichtbare ontwikkeling

Als basisarts heeft Martijn niet meteen alle kennis in huis om met psychiatrisch patiënten te werken. “Daardoor was ik eerst soms onzeker. Ik kreeg van TalentCare een training psychiatrie en heb mezelf flink ingelezen. Maar alsnog stap je er redelijk blanco in.”

Gelukkig merkt hij dat het ziekenhuis veel aandacht heeft voor onderwijs. “We kregen overkoepelend onderwijs uit de psychiatrie, neurologie en geriatrie. En tijdens de overdrachtsmomenten was er vrijwel altijd tijd om casuïstiek te bespreken. Tijdens die bespreking werd ook onze kennis getest. Waarom kiezen we dit traject en waarom dit medicijn? Dat voelde heel vanzelfsprekend. Verder werd er lesgegeven in gesprekstechnieken en systeemtherapie. Ik heb daarnaast veel steun gevoeld van supervisors, coassistenten en ander zorgpersoneel op de afdeling.”

“Werken bij TalentCare voelt als een warm bad”

De afgelopen maanden heeft hij een enorme ontwikkeling doorgemaakt, ziet hij zelf. “Als arts-assistent zorg je ervoor dat de afdeling blijft draaien. Je loopt visites en schrijft medicijnen voor. Alles onder dagelijkse supervisie van de psychiater. Ook tijdens die gesprekken werd mijn kennis getest en kreeg ik extra uitleg over de casuïstiek op de afdeling. Ik hoefde dus niet alles te weten, maar merkte wel dat ik enorme sprongen in mijn kennis maakte op de afdeling.”

Duwtje in de rug

Deze kennis deelt hij later op zijn werkplek ook met zijn directe collega’s. “Ik merkte dat ik al vrij snel meerdere ontwikkeldoelen van mezelf had behaald. Op aanraden van Eline, mijn buddy bij TalentCare, en mijn manager Emma, heb ik toen extra taken op mij genomen.” Martijn gaat klinische lessen voor verpleegkundigen verzorgen, voert complicatiebesprekingen en geeft onderwijs over wetgeving in de psychiatrie. “Uit mezelf had ik dit nooit opgepakt. Maar ik blijk het enorm leuk te vinden om kennis over te dragen en collega’s te enthousiasmeren.”

De persoonlijke begeleiding vanuit TalentCare ervaart Martijn als fijn. “Werken bij TalentCare voelt als een warm bad. Toen ik de eerste keer op kantoor kwam in Bussum, viel de vriendelijke sfeer direct op. Ook het ontwikkelprogramma spreekt me erg aan. Het is voor mij de ideale plek om mezelf verder te ontwikkelen als arts.”

Volgende stap

Maar eerst gaat Martijn reizen in Azië. Daarna wil hij aan de slag in de ouderengeneeskunde. “Voordat ik aan een vervolgopleiding start, wil ik nog zo veel mogelijk ervaring opdoen. En dan wordt het waarschijnlijk de huisartsenopleiding. Of ik kies voor de psychiatrie; met name de acute psychiatrie lijkt me erg interessant. Ik zou hier graag nog meer over leren. Gelukkig kan ik nog alle kanten op”, glundert Martijn.

Hij heeft wel een duidelijk beeld van de arts die hij wil zijn. “Ik wil mijn vak vol zelfvertrouwen mogen uitoefenen. En empathisch zijn naar patiënten toe zodat de patiënt zich gehoord voelt. Aan het einde van de dag wil ik het gevoel hebben dat ik iedereen op een juiste manier heb geholpen. Dat geeft me energie!”

Tip: kijk verder dan lichamelijke klachten

Welke tip heeft Martijn voor collega-artsen? “Dit geldt voor elke patiënt: kijk niet alleen naar de somatische klachten van patiënten. Bij 30 tot 40 procent van de ziekenhuispatiënten spelen mentale klachten ook een rol in het ziektebeeld. Neem dat dus mee in je behandeling. Dat levert een grote bijdrage aan het totale herstel van de patiënt.”

Hij sluit af met een laatste tip: “Je hoeft niet alles te weten wanneer je op een specialistische afdeling zoals PAAZ begint. Een goede supervisor helpt je verder als je vastloopt. Maak gebruik van die kennis, want daar leer je zo veel van. Ook dat heeft mij de afgelopen maanden geholpen om me goed verder te ontwikkelen.”

Werken bij TalentCare is ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling!

Bij TalentCare werken zorgverleners op verschillende plekken in de eerste lijn en tweede lijn én werken ze aan hun eigen ontwikkeling via ons Care4Life ontwikkelprogramma.